Wat is het verhaal achter Haags Matje?

Den Haag is misschien wel de meest gastvrije stad van Nederland. Of je nou van het veen komt of van het zand, in deze mooie stad ben je altijd welkom. Als ode aan die typische gastvrijheid bedacht oer-Hagenees Roy van den Hoogen de enige echte lokale deurmat: Haags Matje. 

“Den Haag is niet altijd even gastvrij geweest. De kouwe kak van vroeger schonk je een karig bakkie pleur om je zo snel mogelijk weer weg te krijgen. Maar tijden veranderen. En inmiddels barst het hier van de fijne mensen. Mijn compagnons - die allebei niet uit Den Haag komen - kunnen dat bevestigen.” 

Maar het idee voor Haags Matje is ook uit nood geboren, legt Roy uit. “Mijn winkel Primera Den Haag op de Theresiastraat 53 is omringd door kantoren. Daar was het afgelopen jaar geen kip te bekennen. Bovendien gaat mijn vuurwerkverkoop dit jaar weer niet door. Dus ja, dan moet je creatief zijn.” 

Of Haags Matje een succes wordt weet Roy niet, maar hij heeft vertrouwen: “Voor twee tientjes heb je al een Haags Matje. En het mooie is, ze zijn nog net binnen voor de feestdagen.” 

Ook voor het nieuwe jaar heeft Roy al grootse plannen met Haags Matje. Tegelijkertijd bekijkt hij het nuchter: “Eerst maar kijken hoe die deurmatjes het doen. Je moet tenslotte laag beginnen.”